Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Despre osteopatie

 


DEFINITIA MEDICINEI OSTEOPATICE

Medicina osteopaticà este o stiinta, o arta si o filozofie a pastrarii sanatatii. Filozofia sa înglobeazà trei principii.
 

 

PRINCIPIILE OSTEOPATIEI


1. UNITATEA FUNCTIONALA A CORPULUI UMAN Fiinta umanà este un TOT. Aceasta formeazà o UNITATE completa, biologica, emotionala, spirituala (materie, energie, constiinta). Corpul uman este conceput pentru a functiona bine în TOTALITATEA sa. O perturbare într-o zona determinata a corpului se poate manifesta în orice alta zona. Orice accident într-o zonà oarecare a corpului va avea o repercursiune asupra întregului.

2. AUTOAPARARE, AUTOREGLARE SI AUTOVINDECARE Corpul are în el însusi mijloacele de a depàsi boala atâta timp cât relatia "structura-functie" este respectata, boala nefiind decât o etapà de vindecare-reglare prin care corpul total al pacientului se reechilibreaza. Principiile lui Hipocrate trebuie sà fie respectate întocmai. Corpul posedà propriile sale modele de apàrare si propriile sale sisteme de alarmà. Imunitatea ocupà un loc central în programele de restabilire a echilibrului.

3. INTERDEPENDENTA STRUCTURA-FUNCTIE SI FUNCTIE-STRUCTURA Functia depinde de structura: orice perturbare a unei articulatii, de exemplu, se repercuteaza asupra functionàrii ei: limitarea miscàrii, dureri, etc. Functia depinde de structurà: integritatea structuralà, libertatea de ritm si miscare a structurii musculo-scheletice garanteazà armonia de functionare a sistemului nervos si circulator. Structura depinde de functie: de exemplu, orice imobilizare prelungità a unei articulatii va fibroza articulaia si tesuturile periarticulare. Fasciille sunt considerate de Still un element fondamental, restrictiile de mobilitate la acest nivel fiind la originea a numeroase perturbari functionale.
SPECIFICITATEA OSTEOPATIEI: CORPUL IN MISCARE

Specificitatea sa consta în faptul cà tehnicile sale manuale vizeaza rearmonizarea mobilitatii tesuturilor din corp precum si a fluctuatiei tuturor lichidelor din organism. In conditii de sanatate acestea se afla într-o miscare permanentà în interiorul anumitor ritmuri precise. Mentinerea corpului la aceste ritmuri garanteazà sanatatea. Corpul uman este un tot care pulseaza continuu. La nivel fizic aceastà pulsatie poarta numele de miscare. Aceasta miscare este prezenta în permanenta si nu poate fi oprita atâta timp cât corpul este viu. Ea poate fi doar îngreunata sau blocata în anumite zone, ceea ce genereaza încet-încet durere, disfunctii, "boala" sau degenerare fizicà. Osteopatia restabilieste mobilitatea si motilitatea structurilor, permitând acestora de a-si reface functia prin propria lor forta de viata care pulseazà în corp. Asadar, medicina osteopatica vizeaza pastrarea sanatatii si prevenirea bolii, precum si îndepartarea cauzelor care au condus la pierderea starii de sanatate.

OSTEOPATIA IN LUME SI IN ROMANIA

Osteopatia lansatà în 1874 de càtre Andrew Taylor STILL a avut de înfruntat nenumarate obstacole. Programul sau, asemenea medicinei traditionale chinezesti, cuprinde legi generale si fundamentale de functionare a corpului uman. Osteopatia, spre deosebire de medicina clasica alopata, considera corpul uman ca pe o entitate unitara animatà în permanentà de mai multe tipuri de ritmuri si miscàri suprapuse. Miscarea, mobilitatea si motilitatea, este legea de baza a naturii în general, si cea a corpului uman în particular. Sângele, limfa, inima, diafragma si toate organele interne sunt în miscare. Alàturi de macromiscare exista mai multe paliere de micromiscare (ritmuri) ale tesuturilor si structurilor, toate fiind prezente în mod simultan.
 

CARTA OSTEOPATULUI

1. A URMAT UN INVATAMANT SPECIFIC SI RIGUROS Sanctionat printr-o Diplomà de Osteopatie (DO) si recunoscut de Registrul Osteopatilor si de Colegiala Academica, structura care a definit programele de învatamânt.
2. EXERCITA OSTEOPATIA ÏN MOD EXCLUSIV Se delimiteazà de orice alta profesie medicala sau paramedicala, dincolo de orice conventie individuala sau colectiva.
3. RESPECTA O ETICA SI UN COD DE DEONTOLOGIE Registrul Osteopatilor defineste cadrul etic si regulile de deontologie pe care profesia s-a angajat sa le respecte.
4. POATE ATUNCI SA FIE MEMBRU AL REGISTRULUI OSTEOPATILOR (MRO) Practicianul raspunde astfel criteriilor profesionale în vigoare si oferà pacientilor garantii de securitate, atât în ceea ce priveste studiile, cât si etica si deontologia.

BIBLIOGRAFIE

Scopul acestei bibliografii este acela de a dovedi bogatia considerabila de cunoastere osteopatica care este pusa astazi la dispozitia noastra. Este doar în limba franceza dar acelasi numar impresionant de titluri exista si în engleza si în multe alte limbi straine. Nu am trecut din lipsa de spatiu codul ISBN, anul publicarii si numarul de pagini. Toate aceste carti le puteti gasi cu usurinta pe netul francofon, toate editurile fiind din Franta.

EDITURI SI LIBRARII
www.satas.com - Situl unei librarii din Belgia - enorm de multe carti despre osteopatie, acupunctura, hipnoza si alte terapii (în mai multe limbi europene). www.editions-sully.com
www.osteopathicbooks.net - Carti despre osteopatie din anii 1900.
www.edituraherlad.ro - Colectia TERAPIA, carti despre osteopatie si terapie în general.