Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_top position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_bottom position below the menu.

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Pe cine trateaza

 

1. GRAVIDA SI APARATUL GENITAL

OSTEOPATIA: un tratament al tulburarilor din timpul sarcinii

In timpul sarcinii apar în mod frecvent diferite tulburari functionale:
       - mecanice: dureri coccigiene, vertebrale, sciatice
       - digestive: greata, varsaturi, aciditate gastrica, digestie dificila
       - uro-ginecologice: infectii urinare, micoze, senzatii de greutate
       - obstretricale: prezentari distocice ale fatului (sezut, transversala), contractii sau spasme uterine.
Toate aceste disfunctii pot fi tratate si ameliorate prin sedinte de osteopatie regulate în timpul sarcinii.
 

 

OSTEOPATIA: pentru confortul sarcinii

Urmarirea osteopatica a sarcinii constituie pentru viitoarea mama si copil siguranta unei sarcinii armonioase si realizarea unei stari de confort atât de necesare: o gestiune a stresului, ameliorarea functiilor respiratorii, o mai buna relatie mama-copil, ameliorarea tulburarilor circulatorii.

Osteopatia permite o mai buna adaptare a organismului la modificarile tensiunilor tisulare si la depresia abdominala legate de sarcina.
   

OSTEOPATIA: o pregatire pentru nastere

Toate sechelele de traumatisme ale bazinului pot perturba derularea corectà nasterii. Prin tehnicile sale specifice, osteopatul asigurà mobilitatea bazinului si a axei vertebrale dereglate în special de: caderi vechi pe coccis, fracturi ale bazinului, accidente de masina, diferite cicatrice (epiziotomie, apendicita, cezariana), cicatrice de anestezie peridurala dureroase.

Osteopatia, tehnica tisulara manuala, blânda, nu comporta nici un pericol pentru mama si fat. Osteopatia se integreaza astfel în echipa de dispensarizare: moasa, ginecolog, obstretrician.
   

OSTEOPATIA: o interventie de predilectie în sfera ginecologicà

Numeroase tehnici interne sau externe sunt folosite pentru a echilibra micul bazin la femeie dar si a barbat.
Consecintele interventiilor chirurgicale, ale epiziotomiei, dificultàtile de procreere, incontinenta în general sau postpartum, ptoza organelor, problemele de prostata sau vezica pentru barbati pot fi ameliorate sau înlaturate prin osteopatie.

2. NOU NASCUTUL SI COPILUL MIC

 

Fiecare nastere ar trebui sà fie urmatà de un examen osteopatic atent

Nasterea poate fi unul dintre primele traumatisme pentru copil. Prelungità sau precipitatà, aceasta poate perturba functionarea normalà a structurilor craniene. Dacà nasterea este dificilà, este nevoie de spatule, ventuze sau forceps, care vor influenta mobilitatea  suturilor  craniene si vor provoca tulburàri imediate sau tardive.

Adeseori copiii se nasc cu capul putin deformat, ascutit, cu un  ochi  mai închis, cu  o  ureche mai dezlipità sau mai avansatà, cu nasul un pic strivit... Pàrintilor li  se spune cà toate acestea isi  vor reveni de la  sine. In aparentà da, dar echilibrul cranian este stricat si  existà disfunctii  osteopatice care necesità interventia terapeutului.
   

Când trebuie consultat ?

- când nasterea a avut loc cu anestezie periduralà, travaliu prea lung (mai  mult de opt ore) sau prea scurt (mai putin  de douà ore), în caz de sarcinà gemelarà, prezentatie distocicà tip sezut, frontalà sau bregmaticà.
-  tractiune brutalà a copilului, cordon ombilical în jurul gâtului, în caz de prematuritate.
- presiune abdominalà importantà pentru expulzia  copilului, dupà utilizarea forcepsului sau ventuzei, cezarianà, în  caz de suferintà fetalà, reanimare.

Diametrul craniului copilului creste cu 6cm în primele trei luni de viatà extrauterinà, în urmàtoarele nouà luni mai crescând cu încà 6cm. O interventie cât mai precoce este esentialà.
   

Invatati sà và observati copilul si sa stiti când sa consultati un osteopat DO

- copilul se cambreazà pe spate când este luat în brate sau când i se dà sânul.
- copilul este crispat cu bratele întinse sau are mâinile rigide.
- tresare la cel mai mic zgomot.
- este aton si îsi tine cu greutate capul.
- plânge tot timpul, doarme foarte putin, regurgiteazà, nu digerà si este agitat dupà supt, suge greu sau îi trebuie mult timp, pàrul  din spatele capului se macinà în mod asimetric, a cazut de pe masa de înfàsat (chiar dacà nu sunt semne pe radiografia de craniu).
-  are o pozitie asimetricà a coapselor sau a picioarelor, pune mereu un brat càtre spate, întoarce mereu capul în aceasi directie si doarme mereu pe aceasi parte, strabism, face otite si  bronsite în mod repetitiv, are respiratia  zgomotoasà.
 

 

Pentru restabilirea armoniei

Un examen foarte blând al diferitelor mobilitàti fiziologice (craniu, sacru, abdomen...) va detecta cu usurintà disfunctiile minore care se aflà la originea acestor probleme. Cu ajutorul unor tehnici manuale adaptate si întotdeauna foarte blânde, copilul dumneavoastrà va avea din nou chef de joacà. Mâinile experte si atente ale unui osteopat îi vor permite sà-si înceapà cu bine viata.

3. COPILUL MARE SI ASOLESCENTUL

 

Osteopatia: o terapie si un ajutor pentru toatà copilària    

La vârsta  la care copilul învatà sà meargà, diferitele càzàturi, chiar si anodine, pot sà producà diferite disfunctii: somn perturbat, afectiuni ORL, excitatie, furie, enervare, digestie perturbatà, constipatie, deviatia coloanei  vertebrale, picioare sau genunchi deformate etc. Osteopatia este o terapie dintre cele mai adaptate pentru corectarea sechelelor diferitelor traumatisme.
   

Osteopatia si perioadà scolarà

Copilul care a fost observat la scoalà ca "nestând locului, visator, càre nu se concentreaza, dislexic...." va gasi un ajutor sigur în tratamentul osteopatic. Acest tratament îi va permite sà se destinda, sa se concentreze mai bine si sa fie mai atent. Copiii sunt foarte receptivi si sensibili la confortul adus de tratament. Cu cât tratamentul va fi  mai precoce cu atât mai repede vor fi depasite dificultàtile scolare.

   

Osteopatia si coloana vertebrala

Tulburarile de statica la copil (scolioze, lordoze, cifoze) sunt semnul unei proaste adaptatari ale corpului. Cauzele care pot fi de origine viscerala, traumatica, craniana, vor fi  determinate printr-un diagnostic osteopatic specific. Colaborarea cu alte terapii este uneori necesara.

   

Osteopatia si ortodontia

Astàzi se pun din ce în ce mai multe aparate dentare si numerosi ortodontisti lucreazà în colaborare cu osteopati pentru o mai bunà reusità a tratamentului si pentru confortul copilului. Aparatele ortodontice se sprijinà pe structurile craniului pentru a face pârghie asupra mandibulei si a dintilor. Aceste constrângeri pot provoca: dureri de cap, de spate, ameteli, tulburàri vizuale, dificultàti de concentrare, modificarea stàrii psihice. Este nevoie de o urmàrire osteopaticà regulatà în decursul îngrijirilor dentare pentru a palia aceste probleme, pentru a controla si a ghida adaptarea craniului si a corpului.

In orice caz, învatati sa va observati si sa va ascultati copilul. Plânsul repetat trebuie sa va alerteze.

4. ADULTII SI PERSOANELE IN VARSTA

  In cazul adultilor si al persoanelor în vârsta osteopatia trateaza toate problemele evocate pe pagina CE TRATEAZA.

5. OSTEOPATIA SI DURERILE DE SPATE

  "Durerea de spate" (lombalgie, dorsalgie, cervicalgie) constitue obiectul unor numeroase specialitàti medicale sau paramedicale: reumatologie, vertebroterapie, chiropraxie, kinetoterapie. Terapeutica osteopaticà este diferità prin conceptul sàu si prin tehnicile sale specifice. Osteopatia considerà simptomul ca fiind consecinta unei suite adaptative mai mult sau mai putin complexe. De exemplu, o  durere dorsalà poate fi legatà o  disfunctie a stomacului sau a vezicii biliare.
   

Durerea de spate poate aparea la orice vârsta

La copil, durerile de spate generate de un ghiozdan prea greu, de o cazatura sau de scolioza nu trebuie niciodatà neglijate.
La persoanele în vârsta, durerile nu sunt o fatalitate, chiar si în caz de artroza sau osteoporoza. Osteopatia nu exclude în nici un caz bilanturile de sanatate, radiografiile si  scanarile care vor trebui facute daca va fi  nevoie.

   

Osteopatia : o terapie adaptata pentru durerea de spate (o singura durere dar origini diferite)

Terapeutul, datorita diagnosticului osteopatic specific (DOS), poate determina diferitele origini ale durerii. Tinând cont de globalitatea fiecarui individ, acesta va trata structurile implicate în aparitia acestei suferinte. De exemplu, constrângerile mecanice exercitate asupra zonei lombare sunt majorate sau provocate de factori locali sau la distanta de zona dureroasa. Acestea pot avea diverse origini: colite functionale spasmodice, uterus în retro sau lateroversie, endometrioze, cicatrice si aderente viscerale, sechele de càzàturi, accidente rutiere, entorse (genunchi, glezne), traumatisme craniene.

Nu va trebui sà và mirati dacà veti consulta  pentru o durere d e spate si veti fi tratat printr-o  corectie osteopatica a unui picior sau a stomacului. Gesturile noastre obisnuite, activitàtile noastre profesionale, stresul, ergonomia mobilierului  nostru, o proastà alimentatie, toate constitue cauze pentru durerea de spate.

6. HADICAP LOCOMOTOR SI PSIHIC

  Existà mai multe feluri de handicap: leziunile congenitale (infirmitate motorie cerebralà, encefalite, trisomie...), leziuni posttraumatice (paraplegii, tetraplegii...), leziuni neurologice dobândite (hemiplegii, sclerozà multiplà în plàci...). In toate aceste cazuri, chiar dacà osteopatia nu va vindeca sursa acestor entitàti patologice, va fi totusi de un ajutor pretios. Ea va permite exprimarea diferitelor capacitàti ale pacientului la valoarea lor maximà, ajuntând la recuperarea partialà a celor pierdute.
   

La copil

"Structura guverneazà functia" a spus A.T. Still, fondatorul osteopatiei. Astfel restabilind mobilitatea diminuatà sau pierdutà de diferitele  structuri ale corpului (oase, ligamente, aponevroze), osteopatia va avea un rol benefic asupra functiei acestor structuri. Restrictii, deformàri, imobilitatea craniului pot sà jeneze dezvoltarea craniului copilului, prin limitarea spatiului, diminuarea elasticitàtiim tisulare si pot provoca perturbàri în circulatia fluxurilor lichidiene intracraniene. Pentru copiii cu leziuni grave ale SNC, scopul va fi de a restabili "Miscarea respiratorie primarà" si a permite compensarea acestor leziuni.
   

La adult

Osteopatia va permite o recuperare mai rapida si o limitare a sechelelor. Va permite un confort de viata, o stare fizicà si pshicà mai bunà. Adultul care va fi astfel mai putin încordat, mai putin nervos, suferind mai putin va avea o viatà relationalà si afectivà amelioratà.
Osteopatia nu este bineînteles o terapie exclusiva, ea inscriindu-se într-un cadru recuperatoriu pluridisciplinar.

7. VICTIME ALE ACCIDENTULUI RUTIER

  Nevralgii, sciatice, lombalgii, dureri de cap, insomnii pot fi sechelele tardive  ale unui accident de masinà. Chiar dacà nici o leziune nu a apàrut la radiografie, chiar dacà traumatismul de "whiplash injury" a fost moderat, unda de soc ràmâne inscrisà în corpul accidentatului si îi provoacà tulburàri si dureri.
   

Ce se întâmpla în timpul unui accident ?

Soferul si pasagerul sunt mentinuti de centura de sigurantà care trece peste torax la nivelul sternului si fixeazà oasele bazinului, iliacele, pe scaun. In timpul socului, presiuni importante se vor exercita asupra acestor zone. Capul pleacà cu violentà înainte, antrenând în miscarea sa toatà coloana vertebralà si  sacrul. Corpul este supus în felul  acesta unei importante forte de inertie care îi depàseste capacitàtile de absorbtie. Anumite structuri se vor afla astfel în conflict, provocând simptome si dureri (uneori cu întârziere).
   

Craniul si bazinul sunt legate din punct de vedere anatomic

Dura mater tapiseazà interiorul cutiei craniene si se prelungeste ca un tub în interiorul coloanei vertebrale, atasându-se în jurul orificiilor de emergentà ale nervilor cranieni si în special la nivelul coccixului. Din cauza acestui raport anatomic particular un soc la nivelul sacrului poate sà producà disfunctii craniene. De asemenea, un soc la cap poate provoca dureri lombare.
Aceastà legàturà "craniu -coloanà vertebralà-sacru si coccis" prin intermediul sistemului meningeal constitue specificul muncii osteopatului.
   

Când trebuie consultat ?

- dupa orice tip de accident. Chiar si în absenta unor semne radiologice "obiective", frica, emotia au fost îndeajuns pentru a o bloca respiratia, a jena functionarea diagragmei toracice si a antrena compensatii dureroase.
- în toate cazurile de traumatism cranian cu  sau fàrà pierdere de sonstientà (consultarea prealabilà într-un serviciu specializat este indispensabilà).
- în toate  cazurile de dureri vertebrale, cervicale, dorsale sau lombare.
- în cazul pierderii memoriei, de tulburàri de vedere, de auz, de olfactie, insomnii, ameteli.
- contuzii si sechele de fracturi.
- în toate cazurile în care presiunea centurii de sigurantà sau a volanului a putut sà provoace: jenà sau dureri  respiratorii, blocarea respiratiei, senzatii de angoasà, de opresie, dureri la nivelul sternului, obosealà, diminuarea tonusului, stare depresivà.
- osteopatul, printr-o palpare fina, descopera "cauza din cauza".

8. SPORTIVI DE PERFORMANTA

  Orice pierdere de mobilitate a articulatiilor, a muschilor, a ligamentelor sau viscerelor poate sà provoace un dezechilibru al stàrii de sànàtate. Aceasta se manifestà la sportiv prin diferite simptome, de la simpla contracturà la durerea cronicà, alterând oricum performantele.

Osteopatia : structurà echilibratà + mobilitate corectà = functie optimalà
   

Osteopatia amelioreaza performantele

Prin actiunea sa specificà asupra întregului corp, osteopatia va recunoaste si va trata adevàratele cauze ale durerilor care limiteazà practica sportivà. Prin eficacitatea sa, amelioreazàà potentialul si puterea muscularà, supletea articulatiilor si capacitatea respiratorie.
Tratamentul osteopatic permite, de asemenea, o mai bunà concentrare înaintea întrecerii si o recuperare optimà dupà efort.
   

Osteopatia la copilul sportiv

Aceasta este deosebit de indicatà pentru a corecta consecintele càderilor si ale traumatismelor. In mod preventiv, bilanturi regulate sunt de asemenea recomandate pentru a suprageghea copilul sportiv si dezvoltarea sa fizicà. Este bine ca pretendentii la o activitate sportivà intensà sà fie controlati în osteopatie. Conservarea echilibrului corpului le va permite sà practice în mod durabil.
   

Când trebuie consultat ?

In mod preventiv: pentru a stabili un "check up", pentru a pregati un concurs.

In mod curativ:
- pentru a reechilibra în mod precis axele articulare care au fost perturbate de soc
- dupà fracturi, entorse, operatii chirurgicale pentru o mai bunà cicatrizare
- pentru stergerea memoriei unor traumatisme vechi

Dar si în caz de:
- caderi fara traumatisme osoase, sau fàrà leziuni vizibile la radiografie
- dureri articulare diverse
- tenis elbow, talalgii, pubalgii, periartrite, epicondilite...
- pierderea suflului la efort, blocaj intercostal
- sciatice, cruralgii, cervicalgii, dorsalgii, lombalgii
- dureri de cap, tulburàri  ale echilibrului, ameteli
- proastà recuperare între douà întreceri
- stress, lipsà de concentrare, somn dificil

9. OSTEOPATIA SI LUMEA ANIMALA

  Osteopatia este aplicata astazi din ce în ce mai mult în tratamentul cailor (osteopatie echina), al câinilor si pisicilor, existând scoli specializate si numeroase lucrari în domeniu.